Sinds vandaag een ervaring in schoonmaken rijker. De Bissell CrossWave na aankoop meteen uitgeprobeerd op onze parket-en tegelvloer.
Voorheen hadden we (2x !) een gelijksoortige machine van de bekende concurrent in het gele jasje en beginnend met de letter K. De eerste was al na 2 weken kapot de tweede hetzelfde probleen met de motor en dat bij 7 maanden.
Dus afwachten hoe de Bissell CrossWave zich door het wekelijks gebruik houdt.
De Bissell CrossWave mag je niet vergelijken met die van de gele concurrent. Waarom? Al was het maar om het schoonmaakresultaat dat stukken beter is met de Bissell CrossWave doordat de borstel veel sneller roteert, en daarnaast wat ik een extreem groot voordeel vind bij de CrossWave is dat er 2 tanks inzetten die gescheiden van elkaar functioneren. 1 voor het schone water met schoonmaakmiddel en de andere voor opvang van het vuilwater. Overigens zijn de borstels van Bissell goedkoper dan die van de gele concurrent.
Het schoonmaakmiddel van Bissell ( multi-surface) vindt ik persoonlijk echt veel te kostbaar. Er zit overigens 1 flesje standaard in de doos erbij.
De CrossWave vind ik voldoende handteerbaar en wendbaar ondanks dat het niet de lichtste machine is. De rubberwielen rollen pefect en stil over de vloer alleen de zuigmotor maakt wel relatief veel lawaai, maar ach dat vind ik niet een echt heel groot probleem. De steel heeft voor mij (1,85m lichaamslengte) voldoende hoogte om geen onnodig bukken en rugklachte tijdens de schoonmak te krijgen.
Aan/uit gaat gemakkelijk met de 2 keuzeknoppen (hardevloer/tapijt) boven het handvat. Tevens zit een sproei-dosseringsknop onderop in het handvat voor het schone water en reinigingsmiddel te activeren, wat zonder veel kracht moeite in te drukken is voor moment of continue dosering.
Het eindresultaat vond ik verbluffend beter dan die van de concurrent. Mijn inziens is de zuigkracht voor het opzuigen van de vuile water stukken beter. De borstel is goed hoewel ik graag gezien had dat ze speciaal voor tegelvloeren een tweede type met hardere en meer borstelharen in het assortiment hadden.
De huidige voldoet wel maar heeft bij sommige iets diepliggende voegen in de tegelvloer wat problemen om een optimaal resultaat te behalen. Op zowel het parket als de tegels blijven geen strepen achter. Bij iets meer vastzittend vuil is een aantal keren erover heen gaan met de borstel voldoende om ook dit te laten verdwijnen, dit in tegenstelling tot de gele concurrent.
Een klein nadeel van de Bissell CrossWave is dat hij een beperkte ruimte heeft met de zuigmond om onder een kast, bank en stoel te komen, zo ook heeft hij zowel links als rechts van de borstel/zuigmond een zgn, dood uiteinde zitten waardoor en langs een object, of plint geen volledig raakvlak van de borstel te behalen is. De zuigmond is wel tijdens gebruik zowel links als rechts draaibaar.
De CrossWave is zowel een schrobmachine als stofzuiger hoewel ik persoonlijk hem niet als stofzuiger zie zitten of zal gaan gebruiken. Voor mij persoonlijk zal hij alleen als schrobmachine gebruikt gaan worden. Het zuigresultaat van stof en losliggend vuil op de vloer is wel verbluffend beter dan die van de concurrent. Zand, blad, stof zelfs grote deeltjes wordt vele malen beter opgezogen vind ik.
Beide tanks hebben een indicatieniveau voor vulniveau water en een niveau aanvulling voor het reinigingsmiddel, voor zowel kleine oppervlaktes en grote oppervlaktes en de vuilwatertank heeft een indicatieniveau op de tank met een max. niveau tot waar vuilwater opgevangen mag worden.
Na gebruik is het schoonmaken ook een simpele klus, zowel de vuilwatertank met speciaal Hepa filter als ook de zuigmond en de borstel ziijn snel en simpel te reinigen.
Nadeel is dat als het filter schoongemaakt wordt je deze wel minimaal 24 uur moet laten drigen alvorens je hem weer inbouwd en de CrossWave kunt gaan gebruiken. Mijn advies is dan ook om een 2e filter los erbij te kopen.
De extra bijgeleverd vloerstandaard waarin de CrossWave geplaats gaat worden na gebruik of in rustpauze is een voordeel ook al omdat een natte borstel stilstaand op parket anders kringen/vochtplekker kan geen geven. Tevens zit er op de vloerstandaard een extra beugel waar je 2 borstels rechtop in kunt plaatsen om te drogen. De vloerstandaard staat zeer stabiel en vast daar onderop rubber doppen zitten die wegglijden voorkomen. Leuk voordeel van de vloerstandaard is dat deze ook gebruik kant worden voor een snelle tussendoor reinigingsbeurt van CrossWave. Eenvoudig warmwater in de standaard gieten tot het maximale niveauindicator, dan de CrossWave aanzetten op zuigen en vervolgens zuig deze het water op voor reinig van de zuigmond, borstel en zuigmonduitgang.
De CrossWave heeft een snoerlengte van ca. 7 meter wat voor mij doen voldoende is, maar ik kan mij voorstellen dat andere dit langer hadden willen zien. Overigens is het snoer niet automatisch op te rollen maar moet opgewonden worden om 2 snoerhaken aan de steel en machine.
De CrossWave is niet de goedkoopste in verhouding tot de concurrent maar persoonlijk vind ik hem wel beter op alle fronten, voor mij is het dat meerbedrag wel waard geweest inmiddels.
Conclusie:
De voordelen
+ verbluffende goed schoonmaakresultaat
+ gescheiden schoon- en vuilwatertank
+ snelheid van borstelrotatie
+ goed en simpel te reinigen
+ stabiele stand in rustfase
De nadelen
+ relatief luidruchtig
+ maar 7 meter spanningskabel
+ zuigmond kan niet onder meubel of lage kasten komen
+ duurder dan de concurrent
+ Bissell schoonmaakmiddel Multi-surface is wel aan de dure kant.
Pluspunten
- verbluffende goed schoonmaakresultaat
- gescheiden schoon- en vuilwatertank
- snelheid van borstelrotatie
- goed en simpel te reinigen
- stabiele stand in rustfase
Minpunten
- relatief luidruchtig
- maar 7 meter spanningskabel
- zuigmond kan niet onder meubel of kasten komen
- duurder dan de concurrent
- Bissell schoonmaakmiddel aan de dure kant